Annonser från BloggPartner

Skräckgenres

Hej alla läsare!

Tänkte ta upp det här med skräck och vilka genres som finns inom skräck, för många tror att skräck är en sak, men det är det absolut inte, jag ska dra några exempel. Om ni hittar någon sub-genre som jag har missat så får ni gärna säga till, det uppskattas!

SKRÄCK
- Slashers
- Splatter
- Extremt
- Torture Porn
- Rape/Revenge
- Stumfilmsskräck

Slashers
Innehåller ofta en mördare som stalkar ett offer, ofta en oskuld som han har någon relation med ex syskon eller så, men ofta för att hon är just oskuld. Innan den slutgiltiga fightscenen mellan stalkern och offret så dödar stalkern ofta hennes sexuella kompisar som ofta dör under eller precis efter sexakten. Alla offrets kompisar är oftast ganska korkade och dricker. Släng in lite tuttar och killrumpor med allt detta så har du en slasherfilm. Denna genre föddes ur Halloween filmen och exploderade på 80-talet. Kniv är ett väldigt vanligt redskap för mördarna i slasherfilmer och det var Scream-filmerna som återupplivade denna genre i mitten på 90-talet. Exempel på slasherfilmer: Halloween, Friday the 13th och Terror på elmstreet.



Splatter
Här fokuseras det enbart på det grafiska våldet, ultravåld. Att man visar det så mycket att det ofta blir komiskt. Det flyger tarmar hit och dit, avhuggna ben och armar får liv och det blir väldigt underhållande och roligt. Logiken är ganska minimal och man ska ta dessa filmer för vad de är. Några exempel på splatter är: Braindead och de originella George A Romero zombiefilmerna.



Extremt
Dessa är mer psykisk påfrestande än fysiskt. Man mår ganska dåligt efter att ha sett dessa och tänker väldigt länge på dessa filmer efteråt. Jag såg Saló fem gånger på samma vecka och jag mådde inte alls bra och jag är glad att det fins filmer som kan påverka mig så mycket. De tar ofta upp tunga ämnen och förstärker det negativa i det och ofta representerar varje scen någon sorts undertext. De filmerna behöver inte vara läskiga alls, utan mer obehagliga. Fast visst innehåller vissa mycket gore, fast dem är ändå mer än skräck och andra genres och blir extrema. Exempel på dessa filmer är: Saló och Ichi the killer



Torture Porn

Handlar om att få in det sexuella i allt våld och gore. Denna genre är lite svår att förstå och jag gillar filmerna som finns inom den genren, men den skulle gott kunna heta något helt annat, för det finns många skräckfilmer innehåller dessa element, men inte alls ingår i denna genre och det är även en väldigt ny genre som uppkom då Hostel-filmerna blev populära. Dessa filmer ingår i denna genre: Hostel filmerna och även de nya franska gore filmerna ingår där, fast jag tycker att de borde ha en egen genre.



Rape/Revenge
Handlar oftast om en person, oftast en tjej som har blivit våldtagen på ett ganska brutalt sätt och sedan hämnas hon på sin våldtäktsmän/kvinnor. I denna genre får ''svaga'' kvinnor ofta stor makt och styrka efter att ha utsätts för en våldtäkt. Exempel är: Last House on the left filmerna, I Spit on your grave och Gutterballs.


Stumfilmsskräck
Jag har lagt till denna genre helt själv för stumfilmsskräcken är ju helt annorlunda från den idag, som Nosferatu, Call of Cthulhu och Dr Caligaris Kabinett, verkligen mycket psykiska utan att vara extrema och de har ett helt eget sätt att uttrycka sig på, man blir nästan satt i ett hypnotiskt tillstånd.


300 x 250  uggs FB
Annonser från BloggPartner


Kommentarer
Postat av: Pussybear

Du glömde monsterfilmerna! :O



De som inleds med ett dödsfall och sedan utvecklas genom att huvudrollen försöker avslöja mördaren, som i slutet oftast visas upp i en ofta spektakulär latex- och animatronics-show! :D



Sen tycker jag att du borde slänga in guinea pig eller nekromantik i torture porn och The Call of Cthulhu bland stumfilmerna för att få in lite mer variation där :)



kram

2010-03-21 @ 17:43:24
URL: http://thateyelessentity.wordpress.com
Postat av: Nikki

Finns ju många fler sub-genre om man nu nödvändigtvis ska dela in allt i fack.



Gothic

Explotation (Det som numera kallas Torture Porn)

Giallo

German Underground

Survival

Lovecraftian

Eco

Zombie Apoalyse

Psycho-Biddy

WIP

Vampire



Ja det finns nog hundra till....

2011-01-17 @ 00:31:49
URL: http://www.nikkinaken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0