Annonser från BloggPartner

The Girl with the dragon tattoo

Hej alla läsare!

''Jag tycker att Lisbeth Salander presenteras bättre och annorlunda i Män som hatar kvinnor''


The Girl with the dragon tattoo: Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Jag tycker att Män som hatar kvinnor är grymt bra och var lite skeptisk till den här, känns lite onödigt att göra en re-make på denna, men The Girl with the dragon tattoo visade sig vara väldigt bra. Den största skillnaden mellan filmerna är musiken som är bättre i The Girl with the dragon tattoo.

Jag tycker fortfarande att Män som hatar kvinnor är bättre och enligt mig passar Noomi Rapace bättre som Lisbeth Salander. Jag tycker att Lisbeth Salander presenteras bättre och annorlunda i Män som hatar kvinnor, vilket tilltalar mig mer. Den nya filmen är ändå spännande och väldigt snygg filmad och jag ser fram emot att få se hur dem kommer göra Flickan som lekte med elden.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

300 x 250  uggs FB
Annonser från BloggPartner


Kommentarer
Postat av: althea

Nu har jag inte sett den här än utan bara den svenska men vad jag läst så framställs Lisbeth mer som ett vänt litet offer i Girl with.. och de ställer jag mig väldigt skeptiskt till

2012-01-15 @ 17:13:11
URL: http://altheatrollet.blogg.se/
Postat av: althea

Sv; Tack för hjälpen iaf men du verkar ha rätt. Den är skitsvår att få tag i :-/

2012-01-15 @ 17:27:36
URL: http://altheatrollet.blogg.se/
Postat av: Candy

Tänker mest på omslaget för denna film. Det är ganska objektifierande, tänker då inte bara på att hon är naken på överkroppen utan på hur karaktärerna står- hon har hans arm runt sin hals, lite som att han äger henne. Äckligt. Fast filmen kanske är bra. :) har dock hört att svenska är bättre, p.g.a. att Lisbeth skildras bättre i den filmen. Men har inte sett någon av dem. Ska göra det dock! ^^

2012-01-15 @ 18:43:15
URL: http://sugarhearted.wordpress.com
Postat av: Candy

Som jag hoppades skulle framgå av min kommentar, så är det inte nakenheten i sig som stör mig. Du vet ju vad jag tycker om naket: det är i sin ensamhet inget att hetsa upp sig över. Hon hade kunnat vara helt naken och jag hade inte brytt mig, men kombinationen av olika element i denna bild gör det till en bild som kan sägas stå för objektifiering/sexism. Nakenheten är bara ett av de flera olika elementen som tillsammans utgör tolkningen.



Jag tänker främst på posen: att han håller armen om henne som han gör. Som att han äger henne, dominerar henne, som att hon bara är ett objekt. Eller också som att han behöver skydda henne- för hon är ju kvinna. Hennes uppgift är att vara snygg, ingenting annat. När man tittar på det här omslaget förstår man ärligt talat inte vad hennes roll i filmen är. Är hon hans älskarinna?



Tolkningen jag gör förstärks bara av att hon är naken på överkroppen. Nakenhet ensamt = jag bryr mig inte. En man som däremot håller ett dominerande grepp på en lättklädd eller naken kvinna = jag bryr mig.



Det hela är mycket märkligt, men inte alls förvånande då det bara är ännu ett steg i objektifieringen kvinnor dagligen utsätts för. Män objektifieras inte på samma sätt och i samma utsträckning och det är vad jag stör mig på. Ärligt, hur ofta ser vi ett omslag eller ens en bild överhuvudtaget, med en lättklädd man som hålls tillbaka av en fullt påklädd kvinna? Det är obalansen i den här postern/DVD-omslaget som är beklaglig, inte nakenheten i sig.



Sen vet jag inte om du tog det så, men min kommentar var verkligen ingen kritik mot ditt val av bild utan ett försök till analys av en olycklig bild = en kritik mot industrin, inte dig.

2012-01-15 @ 19:05:22
URL: http://sugarhearted.wordpress.com
Postat av: Candy

Nej nej, trodde inte att du menade att jag var upprörd, utan jag tänkte att du kanske tog min kommentar som kritik mot ditt val av poster p.g.a. att du skrev svar om varför du valde den. Men min mening var alltså inte den, utan det var att försöka analysera och kritisera postern i sig och det ansvaret ligger ju på den som gjort postern. Det är en snygg poster, men det går att göra olyckliga tolkningar på den.



Förstår absolut hur du menar kring deras val av poster, med tanke på filmens originaltitel. Dock har ju titeln översatts till något helt annat, d.v.s. "The girl with the dragon tattoo" och då är det svårare att se kopplingen till bilden. Speciellt för de som kanske inte ens vet om att den bygger på en svensk film som korrekt översatt skulle bli "men who hat women".



Annars förstår jag hur du tänker kring folks reaktioner också. Många reagerar bara på att det är naket men tänker inte steget längre. Du vet ju vad jag tycker om sång. Och för mig stör det som sagt inte att hon är naken utan det är nakenheten ihop med flera andra element som gör mig lite tveksamt inställd till bilden.

2012-01-15 @ 19:47:06
URL: http://sugarhearted.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0